Általános információk a nyilvántartó programokkal kapcsolatban

A programok DELPHI programozási nyelven íródtak.

Minden program futtatható windows Vista, Windows 7, Windows 8 és Windows 10 operációs rendszerek alatt is.

Az adatkezelés a programba beépített adatbázismotoron keresztül történik, így nincs szükség egyéb, külső adatkezelő komponensekre. A programok gyorsabban, megbízhatóbban futnak, kevesebb tárhelyet és memóriát igényelnek. Az adatbázismotor Német fejlesztésű, biztosítja a megbízható, biztonságos, gyors és stabil adatelérést, karbantartást, nincs szükség egyéb elemekre. Lehetővé teszi az adatállományok újraindexelését, adott esetekben helyreállítását.

Minden programban beépített biztonsági mentés készítési és visszaállítási lehetőség van. Nagyobb adatmennyiség berögzítése után ajánlott biztonsági mentést készíteni, hogy az esetleges adatállomány sérülések, adatvesztések esetén is biztonságban tudható legyen minden felvitt adat.

Az adatállományok újraindexelésének lehetősége is be van építve a nagyobb adatmennyiséget kezelő programokba, ezt a funkciót is ajánlott rendszeres időközönként futtatni, az esetlegesen fellépő logikai adatkapcsolati hibákat orvosolja.

Néhány fontos, általánosan betartandó szabály (minden program futtatására vonatkozóan - más gyártókéra is):
- A programokat az előírt szabályos módon kell leállítani.
- Más szoftver telepítése, frissítése közben vagy az operációs rendszer frissítése közben ne fusson a program.
- Olyan tevékenység esetén, ahol várható, hogy a számítógép újraindul a szoftver ne fusson.
- Nem szabályos program leállás vagy leállítás után (pl. áramszünet) a program első indítása után az adatállományok újraindexelését el kell végezni. Ellenkező esetekben a tevékenység esetenként adatvesztéssel, az adatállományok sérülésével járhat (ezért szükséges a rendszeres biztonsági mentés készítése).

Estenként előfordulhatnak olyan program tevékenységek (különösen kisebb teljesítményű számítógépek esetén), amikor a programok pl. nagymennyiségű adat generálás miatt annyira lefoglalják a gép erőforrásait, hogy a képernyő nem frissül, látszatra úgy tűnik, mintha a program lefagyott volna. Ilyenkor sem szabad a szoftvert rendellenesen leállítani, mert az adatvesztést eredményezhet. Amíg a homokóra kurzor látszik, az azt jelenti, hogy a program még dolgozik. Az ilyen jelenségek lehetősége minimalizálva lett minden programban, de ennek ellenére azért ritkán előfordulhatnak.

Hálózatos üzemmód és telepítés:

Azokat a programokat, melyek hálózatos üzemmódra fel vannak készítve lehet kiszolgáló gépre is telepíteni. Ebben az esetben a felhasználóknak teljes körű hozzáférést kell biztosítani a telepítési könyvtárhoz és a program fájljaihoz (írási, olvasási és törlési jogosultság). A felhasználók a kiszolgáló gép osztott könyvtárából futtathatják a programot (egy időben több példányban is). A helyes működés érdekében a kliens gépekre (felhasználók gépeire) telepíteni kell az alábbi linken elérhető kliens komponens készletet.

Szükséges rendszerbeállítások - amennyiben hibás működést észlel kérjük ellenőrizni

Vezérlőpult / Óra és terület / Dátum-, idő és számformátumok módosítása
- Rövid dátum formátuma: éééé.HH.nn
- Unicode szabványt nem támogató programok nyelve: magyar (Magyarország).

Programok minimális rendszer igénye

- Processzor: Pentium III vagy fejlettebb.
- Memória: 1 Gbyte minimálisan.
- HDD tárhely: 30Mbyte telepített programonként.
- Képernyő felbontás: 1024X768 minimálisan.
- Színmélység: 16 bit minimálisan ajánlott.
- Op. rendszer: Windows XP vagy bármely újabb kiadás.